Waarom is Stichting erNAH in het leven geroepen?
NAH is nog heel vaak een onderschoven kindje. Het begint wel steeds meer bekend te worden, maar wat wil je ook als er zo’n 140.000 mensen per jaar in Nederland zijn die NAH oplopen?
Nu vraag jezelf misschien af “wat is NAH?”
NAH staat voor Niet-Aangeboren Hersenletsel. Het is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen in de hersenen die niet aangeboren zijn. De meest voorkomende oorzaken kunnen o.a. komen door:
- Een herseninfarct of hersenbloeding (CVA)
- Een harde klap op het hoofd “hersenschudding”
- Een hersentumor
- Een hersenvliesontsteking
- Andere aandoeningen welke je hersenen kunnen beschadigen.
NAH heeft verschillende gevolgen van het functioneren van je motoriek, cognitief, emoties, energie en gedrag.
Daarin heb je zichtbare gevolgen zoals van je motoriek (gedeeltelijke) verlammingsverschijnselen of verlies van spierkracht.
Je hebt ook onzichtbare gevolgen, deze zijn vaak niet met het blote oog te zien. Zoals lichamelijke en geestelijke energie, geheugen, overprikkeling of onderprikkeling van zintuigen en emoties.

Een voorbeeld:
De persoon ziet er gezond uit, praat (vaak) normaal, geen lichamelijke klachten. Als dan bijvoorbeeld wordt aangeven dat we “moe zijn”, krijgen je regelmatig te horen “ja ik ben ook wel eens moe, moet je vroeger naar bed gaan”.
Dit is alleen anders bij mensen met NAH. Bij hen is dit een chronische mentale vermoeidheid, in makkelijke woorden gezegd hun menselijke batterij is lek of heeft niet meer zoveel capaciteit. Deze gevolgen hebben veel invloed op je dagelijkse leven en de toekomst.

De behandeling bij Hersenz heeft mij vele handvatten gegeven om bijvoorbeeld om te gaan met onze beperkingen zoals moeheid, niet goed kunnen plannen en organiseren, STOP, DENK, DOE toepassen, niet kunnen omgaan met onverwachte situaties e.d.
Djamilla
Hoe is Stichting erNAH tot leven gekomen?
De stichting is tot stand gekomen door een groep lotgenoten met NAH die samen een behandeltraject bij Hersenz hebben gevolgd.
Regelmatig komen we nu nog samen om met elkaar te praten en dingen uit te wisselen. Hierbij komt er ook naar voren dat er nog veel onbegrip is voor de gevolgen en ondersteuning van NAH.
Er zijn zeker wel mogelijkheden, maar er is helaas te weinig bekendheid en ondersteuning voor deze mogelijkheden. Deze zijn vaak niet bekend bij o.a. huisartsen, re-integratie coaches en werkgevers. Dit is ook voor familie, vrienden en kennissen erg vervelend.
Mede daardoor is Stichting erNAH in het leven geroepen.
Onze missie
Onze stichting staat ervoor om mensen met NAH samen te laten komen om ervaringen en kennis te delen over behandelingen, tips & tricks en andere gerelateerde onderwerpen die kunnen helpen met onze aandoeningen.
Want als persoon met NAH weten wij als geen ander hoe fijn het is om als lotgenoten onder elkaar te zijn, want meestal hebben lotgenoten aan een half woord genoeg om elkaar te begrijpen.
Ook willen we de onbekendheden en mogelijkheden voor mensen met NAH goed aan het licht brengen en delen met lotgenoten maar ook met hulpverleners zoals: ergotherapeuten, fysiotherapeuten, huisartsenpraktijken, neurologie afdelingen ziekenhuizen, Hersenz, Zozijn, MeePlus en Mozaiek.
Wat doet de Stichting allemaal?
Onze stichting organiseert bijeenkomsten voor mensen met NAH om samen met andere lotgenoten te praten/sparren/ondersteunen en ervaringen uit te wisselen. Als je met lotgenoten zit is de communicatie met elkaar vaak makkelijker want in een paar woorden begrijp je elkaar sneller en wissel je vaak tips & tricks uit.
Toekomstperspectief:
In een later stadium willen we gaan kijken om kleine, eenvoudige workshops te gaan geven.
Zoals eenvoudige sport- en speloefeningen waarbij zowel cognitief als fysiek wordt geoefend om bijvoorbeeld 2 dingen tegelijk te doen, denk aan: een klein rondje lopen met wat lege bekertjes op een dienblad en dan worden er ondertussen diverse vragen gesteld die beantwoord dienen te worden. Boodschappen doen voor de kook-workshop waar wordt geoefend en gekeken waar men zoal tegenaan loopt tijdens het koken. Uiteraard ook naar andere dingen waar vraag en behoefte naar is, kunnen worden aangegeven.
Nieuwsgierig geworden naar de eventuele mogelijkheden, neem contact met ons op.
Met hartelijke groet,
Team (Stichting) erNAH
Stichting erNAH
Onze stichting staat ervoor om mensen met NAH samen te laten komen om ervaringen en kennis te delen over behandelingen, tips & tricks en andere gerelateerde onderwerpen die kunnen helpen met onze aandoeningen.
Contact
Neem contact met ons op via info@ernah.nl
Locaties: Tiel / Puiflijk
Contactpersonen: Gijs vos / Sven van Gelder
KvK: 93776373
Volg ons
© 2024 stichting erNAH